Nisäkkäiden tärkeä hajumaailma

Kuulin kiinnostavasta tutkimuksesta, joka kertoo siitä, kuinka tärkeitä hajut ovat eläimille. Tässä tutkimuksessa tutkittiin hiiriä, ja tulokset voi yleistää ainakin jyrsijöihin, ellei jopa muihinkin nisäkkäisiin, jotka kulkevat nenä edellä.

Hajujen avulla nisäkäs tutkii ympäristöään ja viestii itsestään. Eläimen koti haisee sille itselleen, ja se tuntee olonsa kodikkaksi. Se viestii hajumerkeillään myös muille lajinsa edustajille, mitä sille kuuluu, esimerkiksi virtsa sisältää monenlaista tietoa eläimen pysyvästä ja muuttuvasta tilasta: pysyvä tila kertoo esimerkiksi eläimen sukupuolen ja jopa sukulaissuhteen, muuttuva tila esimerkiksi sairauksista tai kiima-ajasta. Eläimen haistelemat asiat taas kertovat sille muiden lajitovereiden kuulumiset, auttavat sitä etsimään kumppanin, ruokaa, pesämateriaaleja ja välttämään petoja.

Olfactory deficits cause anxiety-like behaviors in mice -tutkimuksessa hiiriltä poistettiin kirurgisesti hajurauhaset. Sen jälkeen näiden hiirien maailma on hajuton. Hajurauhasten poiston jälkeen jyrsijöiden maailma mullistuu. Ne käyttäytyvät eri tavoin monissa elämän normaaleissa tilanteissa, niin sosiaalisella kuin seksuaalisellakin tasolla äidinvaistoihin saakka. Jyrsijöillä, joilta on poistettu hajurauhaset, esiintyy samanlaisia oireita, kuin ahdistuneilla ja/tai masentuneilla yksilöillä. Tällaisia jyrsijöitä käytetäänkin yleisesti masennuslääkkeiden testiryhmänä, ja nämä lääkkeet toimiessaan lieventävät hajurauhasten poistosta tulleita negatiiviisia vaikutuksia.


Testitulosten ollessa näinkin radikaaleja, että haistamaan kykenemättömät jyrsijät suoraan sanoen masentuvat, on tärkeää miettiä oman lemmikin kohdalla hajuvirikkeiden tarjontaa. Onneksi jopa ilman tarkoituksellista hajuvirikkellistämistä lemmikkijyrsijätkin yleensä ovat hajujen ympäröimänä: ne haistavat itsensä ja lajitoverinsa (jos jyrsijää pidetään laumassa), ne haistavat ruoan, ihmisen mukanaan tuomat hajut esim. käsissä ja vaatteissa, ovista tai ikkunoista tulevat hajuntuulahdukset ja häkin siivouksen yhteydessä tulevat uudet hajut. Tähän lisäksi myöskin kaikilla uusilla virikkeillä lienee myös oma ominaishajunsa, ennen kuin oma haju haihtuu ja jyrsijät merkkaavat lelun omalla hajullaan.

Koira lienee parhaiten hajuvirikkeellistetty lemmikki, sillä se saa haistella vieraidenkin lajitovereiden kuulumiset päivittäin lyhtypylväästä, puhumattakaan lukemattomista ulkoilman muista hajuista. 

Sisällä elävän nisäkkään omistajan kannattaakin siis miettiä hajun kautta erilaisia virikkeitä omalle lemmikilleen. Jopa vain uudet hajut pieninä määrinä voivat olla virikkeellistäviä ja tuoda uuden tuulahduksen arkeen. Häkkieläinten kanssa kannattaa kuitenkin muistaa, ettei hajun kannata antaa vallata koko eläimen asumusta: hiirillä tutkimuksessa havaittiin myös, että jos niiden oma haju pyyhkyityi kokonaan pois, niiden stressitaso nousi. Häkissä tai muussa asumuksessa elävä eläin ei myöskään pääse kauas pakoon uutta hajua, jos se on sen mielestä ahdistava, kuten esimerkiksi monelle jyrsijälle kissan haju vaikka vain karvatuppona on luonnostaan stressiä aiheuttava.

Uusia hajuja voivat olla esim. ulkoa tuotavat erilaiset (eläimelle turvalliset) kasvit, myös sellaiset joita eläin ei todennäköisesti syö, mutta voi haistella ja tutkia. Ulkoa voi tuoda myös vaikkapa keppejä tai kiviä haisteltavaksi. Kissa tai koira varmasti innostuisi, jos saisi nuuhkittavakseen eri taloudesta olevan saaliseläimen likaisia kuivikkeita tai pesätarpeita. Jyrsijöitäkin saattavat kiinnostaa esimerkiksi sulat, joita voi hankkia turvallisesti sisälintuharrastajilta terveistä linnuista. Itse annan hiirelleni nuuhkittavaksi esim. paperisen, tahrattoman karkkipaperin tai käytössä olleen leivinpaperin palasen (kunhan eläin ei yritä syödä paperia joka haisee ruoalle), tai tarjoan sille maisteltavaksi, haisteltavaksi ja tutkittavaksi erilaisia kasveja ja ruokia ihan pienissä määrissä. 

Sum summarum: hajuaisti on jyrsijöille ja oletettavasti monille muillekin nisäkkäille erittäin tärkeä tapa havainnoida ympäristöä, eikä myöskään hajuvirikkeiden tarjoamista tulisi sisälemmikeille laiminlyödä. :)

Kommentit

Suositut tekstit