Liskojen ulkoilutus valjaissa
Ah, ihana kesäilma! Tekisi mieli suunnata söpön lemmikkiliskon kanssa ulkoilemaan. Vaan millä eväin? Eläinkaupoissa ja netissä myydään valjaita varsinkin parta-agamille ja iguaaneille, ovathan ne yleisiä liskoja lemmikkinä.
Suomen eläinsuojelulaki kuitenkin kieltää liskon ulkoilutuksen valjaissa hupitarkoituksessa. Ja sitähän ulkoilu yleensä on.
Suomen eläinsuojelulaki sanoo:
29 §
Matelijan kytkeminen
Matelijaa ei saa pitää kytkettynä muutoin kuin silloin, kun se on tarpeen eläimen siirron tai muun vastaavan lyhytaikaisen toimenpiteen vuoksi. Matelijan on tällöin oltava jatkuvassa valvonnassa.
Tästä on herännyt välillä keskustelua harrastajien kesken, onko ulkoilu verrattavissa siirtoon tai muuhun vastaavan lyhytaikaiseen toimenpiteeseen.
Herppiharrastajat-Facebook-ryhmässä tähän tuli kuitenkin selvyys. Eräs harrastaja oli kysynyt tätä asiaa ylemmältä taholta, ja heidän vastauksensa oli seuraava:
Koirien, kissojen ja muiden pienikokoisten seura- ja harrastuseläinten suojelusta annetun Valtioneuvoston asetuksen (674/2010) 29§:ssä on säädetty matelijan kytkemisestä seuraavasti: Matelijaa ei saa pitää kytkettynä muutoin kuin silloin, kun se on tarpeen eläimen siirron tai muun vastaavan lyhytaikaisen toimenpiteen vuoksi. Matelijan on tällöin oltava jatkuvassa valvonnassa.
Näin ollen tämänhetkisen lainsäädännön mukaan matelijan kytkettynä pitäminen ulkoilumielessä ei ole sallittua.
Ystävällisin terveisin,
Taina Mikkonen / Ruokavirasto
Laki ei ole ihan yksiselitteinen, vaan sen voi tulkita sellaisenaan myös toiseen suuntaan. Tämä on kuitenkin virallinen selvennys, jonka myötä tulisi käydä selväksi, että liskojen valjaissa ulkoiluttaminen on kiellettyä.
Muistetaanhan ulkoilla herppien kanssa laillisesti ja ennen kaikkea vastuullisesti!
"Ilmat lämpenevät, ja matelijaystävä olisi kiva ottaa mukaan pihalle. Kesykin lisko voi tehdä sprinttauksen karkuteille, käärme katoaa nurmikon suojiin tuossa tuokiossa, ja hitaan oloinen kilpikonnakin voi mönkiä karkuun kun silmä välttää. Osa herpeistä saattaa myös kärsiä ulkoilusta: ulkoiluun liittyvä lämpötila, valoisuus, vuorokaudenaika, käsittely tai muuttunut ympäristö voivat olla niille erittäin stressaavia. Harkitse, haluatko ulkoiluttaa lemmikkiäsi sen oman hyvinvoinnin lisäämisen vuoksi, vai omaksi huviksesi. Ulkoilun tulisi kuitenkin tapahtua takuuturvallisessa ulkoaitauksessa, ja sinnekin on asiaa vain niillä eläimillä, joille ulkoilu on ilo ja elämää rikastuttava asia.
Matelijoita, varsinkin kilpikonnia, karkaa joka kesä uskomattomat määrät. Tässä julkaisussa dataa kesältä 2019, jossa ilmoituksia karkuteillä olleista kilpikonnista havaittiin 62 kappaletta! Netistä poimituissa ilmoituksissa ei varmasti ollut kaikki kesän aikana kadotetut kilpparit."
Kommentit
Lähetä kommentti