Kärpäset terraarioharrastuksen riesana

Aihe toistuu terraarioeläinaiheisissa someryhmissä tämän tästä. Pienet kärpäset piinaavat terraariota! Pieniä, terraariota piinaavia kärpäsiä on kuitenkin kahta eri lajia, jotka karkoitetaan hyvin erilaisin keinoin. Valitettavasti termit eivät aina ole hallussa, joten ihminen voi päätyä taisteluun ötököitä vastaan ihan väärin asein. Tässä näpäkkä paketti oikeaan lajintunnistukseen!

Banaanikärpäset

Banaanikärpäsiä sanotaan joskus hedelmäkärpäsiksi. Ne ovat niin pieniä, että ne voi myös sekoittaa harsosääskiin, joita kutsutaan joskus virheellisesti nimellä kukkakärpänen, jos ulkonäköön ei kiinnitä kunnolla huomiota. Banaanikärpänen on harsosääskeä hieman isompi, väriltään kellertävä ja ruumiinmuodoltaan pullea. Se on noin 2mm pitkä.

Ravinto ja elinolosuhteet: Banaanikärpäset tarvitsevat lisääntyäkseen ja syödäkseen jotain ruokaa. Nimensä mukaisesti ne pitävät eniten hedelmistä ja pehmeistä vihanneksista (kuten tomaatti yms.), mutta myös muut ruoantähteet kelpaavat. Joskus ne voivat elää ja lisääntyä myös viemärissä olevissa ruoantähteissä. Banaanikärpäset voivat kukoistaa sellaisten lemmikkien elinympäristössä, joiden ruokavalioon kuuluu paljon hedelmiä ja vihanneksia (esim. papukaijat ja kotilot). 

Torjunta: Banaanikärpästen torjunta on helpointa parantamalla hygieniaa niin, että niiltä loppuu ravinto. Jos terraariossa elää samaa ravintoa syöviä eläimiä, on ruokaa tarjoiltava vain se määrä, jonka itse asukki saa syötyä kerralla, tai poistaa jämät äkkiä ruokailun jälkeen. Banaanikärpäset eivät erityisesti tykkää karkeammista ja kuivista vihanneksista, esim. parsakaalista, jonka vuoksi lemmikin ruokavalion muuttaminen kärpästen karkoittamisen ajaksi voi olla hyödyllistä, kunhan lemmikki ei siitä pääse kärsimään! Oman kokemukseni mukaan banaanikärpäset eivät mene helposti kärpäspaperiin. Niitä varten voi kuitenkin askarrella manuaalisia ansoja esimerkiksi pilttipurkista ja paperista suppilon tekemällä. Pohjalle laitetaan jotain kärpäsiä houkuttelevaa asiaa. Oman kokemuksen mukaan myös makea liemi, kuten mehu + pintajännityksen rikkova käsiastianpesuaine riittää vain avonaisessa purkissa, kun kärpäset hukkuvat. 

Kuva: Wikipedia / Sanjay Acharya, CC BY-SA 4.0



Harsosääsket

Harsosääskiä kutsutaan joskus väärällä nimellä kukkakärpänen, koska ne voivat piinata myös huonekasviharrastajia. Ne ovat niin pieniä, että ne voi myös sekoittaa banaanikärpäsiin, jos ulkonäköön ei kiinnitä kunnolla huomiota. Harsosääski on banaanikärpästä hieman pienempi, väriltään musta ja ruumiinmuodoltaan hento. Se on noin 2mm pitkä.

Ravinto ja elinolosuhteet: Harsosääsket tarvitsevat kosteutta, ja niiden sanotaan syövän kasvien pieniä juuria. Itselläni niitä on elänyt myös terraarioissa, joissa ei ole eläviä kasveja, joten tuntuu että ne sikiävät liki tyhjästä.

Torjunta: Joskus terraarion kuivatus voi auttaa, koska harsosääsket eivät menesty täysin kuivassa. Huonekasvien kanssa voi auttaa toluvesi tai laimennettu mäntysuopa, mutta tätä en suosittele terraarioihin, joissa on eläviä eläimiä! Itsellä harsosääsket sai kuriin petopunkeilla, joita tilasin Biotus Oy:stä, sekä keltaisilla kärpäspapereilla, jotka asensin ikkunoihin verhojen taakse: harsosääsket tuntevat vetoa myös valoon. Kosteuden perässä ne saattavat huoneistossa tunkea silmiin, suuhun tai nenään tai mennä hukuttautumaan vesilasiin, valon perässä taas kännykän, tietokoneen tai TV:n näyttöä päin. 

Kuva: Wikipedia / xpda, CC BY-SA 4.0


Kukkakärpäset

Kukkakärpäset ovat ulkona eläviä pölyttäjiä, jotka eivät yleensä edes harhaudu sisälle. Ne tunnistaa raidallisesta ulkoasusta sekä tavasta lentää paikoillaan. Kukkakärpäset ovat normaalin kärpäsen kokoisia. Kukkakärpäset ovat täysin harmittomia, mutta ovat lainanneet nimeään sekä harsosääskille että joskus banaanikärpäsille. 

Kukkakärpäsen siivet lyövät niin nopeasti, että ne näyttävät katoavan.


Kommentit

Suositut tekstit